full screen background image

PRI: Întâlnire Bush – Gorbaciov în Malta (1989)

Pe repede înapoi (PRI) – Începutul lunii decembrie va rămâne în istoria recentă printr-un eveniment ale cărui ecouri nu s-au stins nici acum pe deplin.

Pe 2 decembrie 1989, liderii Statelor Unite și Uniunii Sovietice – GEORGE W. BUSH și MIHAIL GORBACIOV se întâlneau în Malta pentru a pune la punct o nouă ordine mondială.

Discuțiile aveau loc la bordul unui crucișător sovietic, departe de privirile indiscrete, în încercarea de încheiere a războiului rece care opunea cele două ideologii.

Momentul a fost prielnic pentru stabilirea sferelor de influență și a compensațiilor financiare aferente, deoarece în Europa de Est era în plină derulare procesul de renunțare la ideologia comunistă.

Specialiștii care au studiat evenimentul au concluzionat că la Malta nu au fost semnate acorduri pe hârtie, dar s-au definitivat condițiile de cădere a cortinei de fier, de reducere a înarmărilor nucleare și de redefinire a intereselor mondiale.

Mesajele celor doi președinți au fost clare: lumea părăsește o epocă și pășește într-alta nouă, iar amenințarea cu forța, neîncrederea, lupta ideologică și psihologică trebuie să aparțină trecutului.

Interesant este că, deși întâlnirea BUSH – GORBACIOV s-a ținut cu ușile închise, președintele român NICOLAE CEAUȘESCU a primit în aceeași zi un raport destul de detaliat din partea lui IULIAN VLAD, șeful Departamentului Securității Statului.

CEAUȘESCU era informat, în termeni diplomatici, că liderii celor două superputeri hotărâseră să pună cruce ideologiei comuniste și să asigure o nouă ordine la nivel global.

Dar, chiar și așa, cu toate aceste semnale care nu lăsau loc la interpretări, președintele român s-a considerat de neatins.

Istoria, însă, l-a taxat aspru: mai avea de trăit 23 de zile după întâlnirea din Malta.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments