PE REPEDE ÎNAPOI ne întoarcem recent în timp, pentru a rememora un incident petrecut într-o zi de 15 februarie.
În anul 2013, un meteorit exploda deasupra orașului rus Celeabinsk, din apropierea Munților Urali.
Potrivit cercetărilor ulterioare, corpul ceresc avea un diametru de aproximativ 15 metri și o greutate de până la 10.000 de tone.
Pe parcursul căderii, după intrarea în atmosferă cu o viteză de 20 de kilometri pe secundă, meteoritul a început să se dezintegreze din cauza supraîncălzirii și să se rupă în bucăți incandescente.
Fragmentele de rocă au provocat rănirea a peste 1.200 de oameni, afectați de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda de șoc.
În orașul Celeabinsk clădirile publice au fost evacuate imediat, iar comunicațiile au fost parțial întrerupte.
Incidentul petrecut în dimineața zilei de 15 februarie 2013 le-a dat localnicilor senzația unui atac aerian de proporții, într-atât de mare a fost panica în rândul populației.
Martorii au relatat că în aer a persistat zile la rând un miros de praf de pușcă.
Daunele financiare provocate de meteorit au depășit 1 miliard de ruble, adică peste 30 de milioane de dolari, autoritățile locale asigurând, în primul rând, fonduri pentru înlocuirea geamurilor sparte, în condițiile în care temperaturile atmosferice erau de minus 15 – minus 20 de grade celsius.
Meteoritul de la Celeabinsk este considerat a fi cel mai mare care a lovit Pământul de la evenimentul din anul 1908 de la Tunguska.
Bogdan Diaconiţa