Doza de educaţie (DDE) – Au trecut! Și Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și Bacalaureatul. De acum încep analizele, statisticile, clasamentele, degetele îndreptate spre unul sau altul acuzator sau blânda mângâiere pe creștet.
Mă gândeam că aproape tot ce ține de evaluarea acestor examene este relativ…
Spre exemplu dificultatea subiectelor… Îmi arăta cineva zilele trecute ce exerciții nemaipomenit de grele a avut de rezolvat la matematică, în urmă cu mai bine de 35 de ani, la examenul de admitere la liceu, punându-mi în față spre comparare și subiectele de la Evaluarea Națională de anul acesta.
Uitându-mă peste subiectele din urmă cu peste trei decenii, primele cerințe mi s-au părut mai mult decât accesibile, și chiar dacă n-am mai făcut de ani buni algebră, aș fi putut să le rezolv cu ușurință. Așa că mă gândesc că și în urmă cu zeci de ani subiectele acelea mi s-au părut la fel, pentru că în vremea aceea stăpâneam mai bine formulele și regulile de calcul prescurtat decât acum. Adică ceea ce unei persoane i s-a părut foarte greu atunci, mie mi s-a părut foarte ușor. Exact cum se întâmplă și acum.
Deci perecpția legată de nivelul de dificultate a subiectelor nu pare să se fi schimbat simțitor cu trecerea anilor. Cred mai degrabă că ceea ce se studiază și cum se studiază în școală s-a schimbat. Subiectele acelea au fost simple pentru vremurile acelea, subiectele de anul acesta au fost simple pentru zilele în care viețuim acum. Să compari dificultatea exercițiilor de acum 40 de ani, cu dificultatea celor de anul acesta mi se pare a compara castraveții cu roșiile. Și ocazie de a afirma și întări faptul că generațiile de astăzi sunt „proaste rău de tot”, iar generațiile de ieri erau „geniale”.
Și mă tot întreb la ce sunt bune comparațiile astea pe care le aud mai peste tot. „Păi noi pe vremea noastră… citeam cel puțin o carte pe săptămână… păi noi când eram ca ei…aflam valoarea unei abscise din două mișcări… păi noi când eram de vârsta lor scoteam cartofii de pe câmp la practica agricolă…”
Așa… și? Ca să deschizi calculatorul, să lucrezi în tot felul de programe sau să găsești comenzile care îți ușurează redactarea unor documente, cui i-ai cerut măcar o data, tu…adultul, dacă nu și de mai multe ori ajutorul?…
Ăluia mic, pe care nu-l duce mintea să facă acel calcul complicat pe care l-ai primit tu la admitere, dar care a crescut într-o lume diferită de a ta și s-a adaptat perfect la ea.
Judecați voi dacă e bine sau rău, eu doar constat o realitate… și mă apuc să-mi mai fac o salată de roșii și castraveți, ca să nu fiu tentată să-i compar, căci nu-mi folosește la nimic.
prof. Maria Adriana Nichitean