Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, în perioada 23 decembrie 2020 – 23 martie 2021, la Palatului Culturii din Iași: „Amfora romană târzie descoperită în albia Prutului”. Micro-expoziția propune, prin intermediul acestui artefact, o incursiune tematică în antichitatea târzie și perioada bizantină timpurie, în timpul împăraților Iustinian I și Iustinus II. Amfora, realizată în sec. VI p. CHR., în atelierele de la Sinope, pe coasta de sud a Mării Negre, a ajuns, prin intermediul negoțului maritim și fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Răsărit, fiind descoperită accidental, în apele râului Prut, în apropiere de localitatea Zaboloteni, com. Trifești, jud. Iași. Descoperirea este deosebit de importantă, fiind cea mai nordică semnalare a acestui tip amforic, o dovadă a comerțului la mare distanță între lumea romano-bizantină și barbaricum. Amfora de la Zaboloteni arată continuitatea relațiilor economice, și nu numai, între populația locală și lumea mediteraneană, Prutul constituind o arteră comercială încă din antichitatea timpurie. Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.
Iași – ȘTIRILE VIVA FM
Home Știri VIVAFM Iași Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”
dec. 22, 2020
TAGcolecțiile complexul continua excepţie iaşi istorie microexpozițiilor moldova moldovei muzeal muzeului naţional piese seria
Articolul anteriorShopping City Suceava a sponsorizat Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava cu echipamente în valoare de peste 10.000 de euro
Articolul următorMoș Crăciun și ISJ Neamț au adus „Bucurie în pandemie”