Cred că ați auzit cu toții despre faptul că Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este primul din România certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupție, primul standard internațional cu un asemenea obiectiv. Deci sucevenii sunt deschizători de drumuri în eradicarea corupției prin spitale, precum era și Sfântul mare mucenic Ioan cel Nou, sfânt român din secolul al XIV-lea, patron spiritual al acestei instituții.
Parte a scopului declarat al standardizării acestui sistem este ,,de a pune pacienții pe poziție de egalitate în fața serviciilor medicale acordate în spital, indiferent de poziția socială și veniturile acestora”. Ce bine sună!…
Chiar este lăudabilă inițiativa curajoasă a managerului spitalului județean sucevean! Și zic curajoasă, pentru că pare a se așeza de-a curmezișul credinței multora, care consideră că banul mult e calea dreaptă. Coincidență sau nu, tot de curaj a dat dovadă și-n vremurile de demult tânărul negustor Ioan, cel care își mărturisea pe unde trecea credința în Isus Hristos, părând să încurce astfel câștigul altor negustori. E drept că mucenicul Ioan era mult mai tânăr decât managerul Rîmbu, iar cei încurcați în câștigul banilor erau mai demult negustori, în timp ce astăzi sunt doctori. Iar teoretic, între negustorie și medicină nu-i nicio similitudine… Drept pentru care nutresc speranța că destinul propovăduitorului sistemului anticorupție nu va semăna nici pe departe cu destinul propovăduitorului creștinismului.
Dacă va avea succes sau nu inițiativa aceasta de înlăturare a corupției în spitalul sucevean, o va dovedi viitorul. Doamne Ajută! Cert este că prezentul nu este tocmai roz. Nici pentru medicii care trebuie să renunțe la obiceiuri vechi strecurate în buzunare, nici pentru pacienții care își văd dispărută speranța de a fi tratați corespunzător, în lipsa asigurării pe care o considerau musai de strecurat în albul plic.
Dacă mergi zilele acestea în Spitalul Județean din Suceava cu siguranță vei simți tensiunea din toate părțile. Pe de o parte camerele de supraveghere montate peste tot surprind zâmbetele forțate de pe fețele purtătorilor de halate albe, în timp ce consultă fără prea multă tragere de inimă.
Pe de altă parte, îi vezi pe cei consultați cum în ciuda durerilor fizice zâmbesc, puțin încurcați de neîndrăzneala de a scoate plicul alb. Și peste tot afișe care informează că ,,în această unitate medicală plicul cu bani nu-ți aduce servicii medicale mai bune”…. Neinspirată formulare!
Ucigătoare de orice speranță… în loc să scrie peste tot ce-ți poate aduce servicii medicale mai bune, scrie peste tot doar despre ce sigur nu-ți va aduce aceste servicii. Deci nu tu plic, nu tu servicii bune, nu tu speranță… Rămâne doar credința tămăduitoare și mântuitoare, ca și în cazul mucenicului Ioan cel Nou.