full screen background image

6 decembrie – Moș Nicolae meritat

Săptămâna aceasta este una sub semnul bucuriei venite din dărnicie. Bucuria de a primi, dar și de a dărui. Căci îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai creștinismului. Citeam undeva despre acesta, că a devenit simbol al bunătății sufletului, fiind numit și “Chip al blândeților”, pentru că a îmbinat smerenia cu dărnicia. Și că ar fi un personaj real din istoria Bisericii. Ultima afirmație a făcut să mă întreb, nefiind o bună cunoscătoare a domeniului teologic, care dintre sfinți nu e un personaj real…

Ei… dar parcă vorbeam de bunătate, blândețe și dărnicie. Toate atribute ale Sfântului Nicolae, cel care se strecoară noaptea și pune în ghetuțele curate și frumos aliniate acadele, napolitane, ciocolate și alte bunătăți, care mai de care mai gustoase și dulci. Și pune Moșul darnic din toate, nu doar în ghetele de acasă. Și nu știu cum de știe că micuțul familiei, chiar de ziua Sfântului, se plimbă și pe la casele bunicilor și ale nașilor și ale prietenilor și lasă peste tot bunătăți. De parcă i-ar fi sacul spart. Pare un tablou vesel, nu-i așa? Acela al moșului negândit de generos cu dulciurile…

Depinde însă cine îl privește. Dacă sunt cei care au prins și perioade în care dulciurile erau un lux de sărbători… e chiar incredibil de frumos tabloul. Dacă însă îl privește un reprezentant al copiilor de azi, s-ar putea să fie unul cel puțin dezamăgitor. Păi… “Ce fel de Moș darnic și bun mai e acesta, care îți aduce dulciuri? Păi, dulciurile îmi lipsesc mie? Parcă spuneau adulții că sunt nesănătoase… Iar acum, tocmai la dulciuri s-a gândit?! … Dacă era cu adevărat darnic și inspirat, îmi aducea smartwatch. I-am auzit eu pe părinți că ar putea fi soluția la telefonul interzis la școală… Chiar nu-l înțeleg pe moșul ăsta, Nicolae. Nu mai ține cont de părerea adulților… De a mea ce să mai zic?!”

Chiar așa! Moș Nicolae a rămas în urmă cu preferințele copiilor. Sau, dacă mă gândesc mai bine, cred că nu e vina nici a Moșului și nici a copiilor cu astfel de preferințe. Cred că de vină sunt cei care pun o vorbă bună Moșului și-l învață cum să fie darnic. Pentru că cei mici așteaptă de la Moș Nicolae tocmai acele lucruri despre care părinții le-au spus că e posibil a le primi.

Eu știu că Moș Nicolae e cel darnic cu dulciurile, iar Moș Crăciun, puțin mai înstărit, ar putea aduce jucării și altele – din acelea pe care copiii și le doresc. Și dacă asta știu eu, asta am transmis mai departe. Așa că în ghetele frumos lustruite în ziua Sfântului Nicolae în casa noastră găsești de toate… dulciurile. Și-atât! Și ne bucurăm până la cea mai mică bomboană, indiferent de vârstă.

Ideea e că n-ar trebui să mai oftăm și să-l compătimim, ca părinți, pe Sfântul Nicolae care are de făcut investiții cam mari pentru a satisface preferințele copiilor. Fiecare părinte are exact Moșul Nicolae pe care și-l merită. Aducător de smartwach sau de baton… de ciocolată.

Sper să aveți un Sfânt Nicolae darnic și fericit! Și chiar de-i sărbătoare mare creștină, consumați astăzi, pe lângă dulciurile din ghetuțe, și educație!

comments

comments