Dobânzile la credite pentru populație ar putea fi limitate la cel mult 50% peste dobânda cheie a BNR, în prezent de 1,75%, prin modificarea ordonanței privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, a anunțat președintele Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, Daniel Zamfir.
Astfel, la dobânda-cheie actuală, dobânda ce ar putea fi percepută la credite nu ar putea să depășească 2,62%, pe formula dobânda de politică monetară (1,75% în prezent) plus maximum 50% din aceasta.
„Este un proiect de lege care prevede următorul lucru simplu: intervenim pe ordonanța 13/2011, care ea însăși este o ordonanță ce plafonează atât dobânda remuneratorie, cât și pe cea penalizatoare. O plafonează. Stabilește niște plafoane pentru împrumuturile între persoane juridice, stabilește, de asemenea și plafonează, împrumuturile între persoane fizice și nu stabilește și nu plafonează dobânda remuneratorie și pe cea penalizatoare între persoană juridică și persoană fizică. Aceasta rămâne neplafonată. Acest lucru a dus la nebunia dobânzilor rostogolite la IFN-uri de s-a ajuns și la dobânzi de 20.000%. Faptul că nu a fost reglementată dobânda penalizatoare. Și, atunci, IFN-urile au pus dobânzi cât au dorit”, a spus Daniel Zamfir, la o conferință organizată de Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC).
Potrivit acestuia, după aprobarea modificării, băncile nu vor mai putea acorda populației credite cu dobânzi mai mari de 50% peste dobânda cheie a Băncii Naționale a României, în prezent de 1,75%.
De asemenea, acesta spune că a reintrodus în Codul Civil retractul litigios care dă posibilitatea celor care au fost deposedați de bunuri să le poată răscumpăra de la firma de recuperare plătind dublul sumei cu care bunul respectiv a fost cumpărat de firmă de la bancă, scrie Agerpres.
Ambele modificări ar putea ajunge în Plenul Senatului până la finalul acestui an, în cazul în care calendarul permite, prioritatea fiind dezbaterea Legii Bugetului.