Academia Suedeză a primit o scrisoare din partea lui Bob Dylan, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta prin care artistul anunţă că, din cauza unor angajamente anterioare nu va putea participa la Stockholm, în decembrie, la ceremonia de primire a Premiului. Informaţia a apărut pe site-ul oficial al instituţiei.
În scrisoare, Bob Dylan subliniază din nou cât de onorat este pentru că a primit acest premiu şi îşi exprimă regretul că nu va putea participa personal la ceremonie.
Decizia de a nu participa la ceremonie este neobişnuită, dar nu excepţională, precizează Academia Suedeză, care arată că, în ultimii ani, câţiva laureaţi nu au venit la Stockholm pentru a-şi primi premiul – printre aceştia Doris Lessing, Harold Pinter şi Elfriede Jelinek.
“Chiar şi în aceste condiţii, premiul este al lor, la fel cum este al lui Bob Dylan”, precizează instituţia.
Academia Suedeză mai arată că este aşteptat cu nerăbdare mesajul de laureat Nobel al lui lui Bob Dylan – singura obligaţie pe care acesta o are în acest caz.
Anterior, cântăreţul american declarase într-un interviu pentru cotidianul britanic The Telegraph că va participa, pe 10 decembrie, la Stockholm, la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel “dacă va putea”. A fost primul comentariu al artistului referitor la prestigiosul premiu care i s-a acordat pe 13 octombrie.
De altfel, Academia Suedeză nu a putut multă vreme să-l contacteze pe artist, după anunţarea premiului.
Cântăreţ, compozitor şi poet, Bob Dylan a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2016 pentru “crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.
Ştirea că Bob Dylan este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură a luat prin surprindere lumea literară şi presa din întreaga lume, iar reţelele de socializare s-au umplut de comentarii ale cititorilor.
Bob Dylan, pe numele său adevărat Robert Allen Zimmerman, este un reper în cultura pop americană și internațională de mai bine de cinci decenii. În anii ’60 s-a impus ca un purtător de cuvânt al unei generaţii împotriva războiului și a inegalității sociale. Piese precum “Blowin’ in the Wind” sau “The Times They Are a-Changin'” au devenit adevărate imnuri ale mişcărilor americane anti-război și pentru drepturi sociale.
Versurile lui Bob Dylan îmbină influențe politice, sociale, filosofice și literare. Cariera sa artistică se întinde pe mai mult de 5 decenii, iar muzica sa îmbină influenţe folk, blues, country, gospel, rock and roll, cu influențe din muzica populară engleză, scoțiană și irlandeză.
Leave a Reply