full screen background image

14 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie

11 septembrie     Statele Unite ale Americii marchează vineri 14 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 cu ceremonii de comemorare, printre care și un serviciu memorial la centrul recent deschis pentru vizitatori în Pennsylvania la locul unde s-a prăbușit unul dintre cele patru avioane deturnate de teroriști, relatează DPA.

De altfel, în întreaga țară vor fi ținute momente de reculegere pentru a comemora cele mai sângeroase atacuri teroriste comise vreodată pe teritoriul SUA, în care au murit 2.977 de persoane.

Pe 11 septembrie 2001, extremiști în misiuni sinucigașe au deturnat patru avioane de pasageri, transformând aeronavele în rachete îndreptate împotriva celor două turnuri World Trade Center din New York și a sediului Pentagonului, lângă Washington.

Un nou centru memorial a fost deschis joi în memoria victimelor zborului 93 al companiei United Airlines, al patrulea avion deturnat care s-a prăbușit în Pennsylvania după ce pasagerii și echipajul s-au luptat cu teroriștii de la bord pentru a contracara un atac asupra Washingtonului.

Flight 93 National Memorial Visitor Centre, situat chiar lângă Shanksville, Pennsylvania, aduce un omagiu celor 40 de pasageri și echipajului care au murit în acest loc, care este de asemenea locul de veci al victimelor.

La New York, este planificată o ceremonie la Muzeul și Memorialul Național 11 septembrie, unde membrii familiilor vor citi numele victimelor atacurilor din 2001 și a celor uciși în atacul terorist din 1993 asupra World Trade Center.

La Washington, pentru familiile victimelor vor fi organizate servicii memoriale la Pentagon Memorial.

 

În urmă cu 14 ani, America avea să trăiască cea mai neagră zi din istoria recentă. Pe 11 septembrie 2001, omenirea asista, înmărmurită, la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York, doborâte de avioane de pasageri deturnate de teroriştii reţelei Al Qaida.

O altă clădire reprezentativă pentru forţa Americii, Pentagonul, era ţinta unui atac similar.

Bilanţul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morţi, dintre care 2.749 la New York.

Atacurile au adus, cu brutalitate, în atenţia întregii lumi ameninţarea terorismului internaţional, care persistă şi astăzi sub diverse forme.

Ca răspuns la monstruoasa provocare, Statele Unite urmate de aliaţii lor au declanşat războiul mondial împotriva terorismului. Al Qaida a fost alungată din refugiul pe care şi-l găsise în Afganistan şi, după o vânătoare care a durat mai mulţi ani, liderul său Osama bin Laden a fost eliminat.

Dar flagelul terorist nu a dispărut ci, dimpotrivă, s-a extins şi a apărut pe mai multe continente. Astăzi, Statul Islamic, formaţiune atât de violentă încât a fost respinsă chiar şi de Al Qaida, a cucerit mai multe oraşe din Siria şi Irak şi atrage mii de adepţi fanatizaţi.

În acest timp, în Africa, islamiştii grupării nigeriene Boko Haram şi cei din Algeria sau Mali se întrec în măceluri şi proclamaţii sfidătoare. Mai neliniştitor este că teroriştii convertesc, la ideile lor criminale, tineri născuţi şi crescuţi în Occident care sunt gata, oricând, de noi atentate sinucigaşe.

La 14 ani după 11 septembrie, războiul împotriva terorismului este încă departe de final.

comments

comments