Sute de suceveni aşteaptă să le intre în conturi banii promişi prin intermediul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, program cunoscut drept „Casa verde”.
Prima sesiune a Programului s-a desfăşurat în 2010, iar în primul an, din judeţul Suceava au fost adunate, analizate şi înaintate Administraţiei Fondului pentru Mediu 613 de dosare, dintre care 13 pentru pompe de căldură, 219 pentru centrale termice pe biomasă, iar 381 pentru panouri solare.
Şeful Serviciului „Deşeuri şi arii protejate” al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Iluţă Cocriş, spune că valoarea fondurilor solicitate s-a ridicat la 3,7 milioane de lei, aprobate în vederea finanţării fiind 664 de propuneri, iar în cazul a 470 dintre proiectele materializate s-a făcut şi decontarea efectivă a lucrărilor.
Cocriş: “Foarte multă lume care şi-a instalat asemenea sisteme este mulţumită, deoarece se realizează economii semnificative la energie electrică sau combustibili clasici. Ca urmare a succesului înregistrat – întrucât Administraţia Fondului pentru Mediu nu are structuri în teritoriu -, APM a fost asaltată de depunători de dosare. Drept urmare, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava s-a venit cu nu mai puţin de 902 de proiecte, 9 suceveni voind să se doteze cu pompe de căldură, 192 cu centrale termice pe biomasă, iar 701 cu panouri solare. Valoarea sumei solicitate din Fondul de Mediu a fost de 5,4 milioane de lei, una sensibilă mai mare faţă de cea din anul anterior. Demersurile au intrat în stagnare în anii 2012 şi 2013, pentru ca, în 2041, prin ordin al ministrului Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu să reia procedurile de verificare a dosarelor. Până în prezent, din stocul de dosare amintit, adică din 902 de documentaţii, aprobate au fost 623, iar în cazul a 538 s-a semnat şi contractul de finanţare.”
Pentru decontare, respectiv în vederea obţinerii „subvenţiei” de la Fondul de Mediu, sucevenii au înaintat 323 de cereri, însă până acum niciunul nu ar fi intrat în posesia banilor cuveniţi.
Cocriş: “Din informaţiile pe care le avem noi, nu ar fi fost plătit niciun dosar, deci banii respectivi nu au intrat în contul oamenilor. Mulţi întreprinzători au adunat de la cetăţeni datele necesare, au făcut dosarele şi chiar au executat lucrările, crezând că vor fi plătiţi imediat din decontările din Fondul de Mediu. Neprimind banii, aceştia au rămas în contact cu beneficiarii, asupra cărora au făcut demersuri să le plătească contravaloarea prestaţiilor”.