Fiscul nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor, pentru stingerea creanţelor fiscale, făra să-i înştiinţeze în prealabil, se precizează într-un act normativ care a modificat Codul de procedura fiscală şi care a intrat recent în vigoare. Conform noilor dispoziţii, poprirea se va putea realiza doar în anumite condiţii, care sunt în avantajul firmelor.
Noile reglementari din Codul de procedură fiscală stabilesc ca pentru stingerea creanţelor fiscale, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabilor doar la împlinirea termenului de 30 de zile de la data la care au comunicat acest lucru contribuabililor, adică data comunicării somaţiei, scrie avocatnet.ro.
Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, prin exceptie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei”, se precizeaza in OUG nr. 8/2014.
Pana acum, lucrurile functionau diferit, in sensul ca intai erau blocate conturile si de abia dupa aceea erau instiintati contribuabilii. Vechile reglementari prevedeau ca organele fiscale puneau poprire pe conturile firmelor si odata cu transmiterea somatiei si a titlului executoriu catre acestea trimiteau si la bancile la care erau deschise conturile adresa de infiintare a poprii. In plus, Codul de procedura fiscala mentiona vag ca despre aceasta masura urma sa fie instiintat si debitorul, insa nu specifica in mod concret un anumit termen.
Acum insa, noile dispozitii, care au intrat in vigoare pe 28 februarie, detaliaza ca Fiscul va putea bloca conturile bancare ale firmelor, numai dupa ce se va implini termenul de 30 de zile de la data la care le-a comunicat acest lucru.
Leave a Reply