Aproximativ 75 de medici de familie au fost verificaţi anul trecut de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.
Purtătorul Anda Sălăgean a adăugat că valoarea imputărilor de servicii medicale şi medicamente a fost anul trecut, în cazul medicilor de familie, de 13 mii de lei şi explică neregulile constatate în urma controalelor: “Vorbim despre nerespectarea în cazul a 3 furnizori de servicii medicale a programului de lucru declarat în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară. In aceste situaţii 2 furnizori au fost sancţionaţi – la prima constatare – cu avertisment pentru nerespectarea programului de lucru prevăzut în contract si un furnizor a fost sancţionat – la a doua constatare – cu diminuarea cu 10% a valorii punctului per capita pentru luna septembrie 2012, iar la a treia constatare s-a propus rezilierea de plin drept a contractului incheiat cu CAS Suceava. S-a aplicat procedura legala de conciliere, in urma careia s-a luat decizia masura de suspendare a contractului. Mai exact este vorba de medicul de familie din Vultureşti “.
13 medici de familie au prescris tratamente şi medicamente fără să existe scrisoare medicală din partea medicului specialist sau scrisorile aveau termenul de valabilitate depăşit. În aceste situaţii furnizorii au fost sancţionaţi – la prima constatare – cu avertisment scris pentru prescrieri de medicamente care nu sunt în conformitate cu reglementările legale în vigoare aplicabile în domeniul sănătăţii. Pentru acelaşi aspect s-au aplicat sancţiuni de diminuare cu 10% a valorii minim garantate a punctului „per capita” pentru lunile in care s-a constatat, conform prevederilor legale.
De asemenea, în cazul a 3 medici de familie s-a constatat emiterea de prescripţii medicale cu încadrarea nejustificată a pacienţilor în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 600/700 lei pe lună”, deoarece la nivelul entităţii controlate nu s-au regăsit declaraţii pe proprie răspundere a beneficiarilor că nu realizează şi alte venituri în afara celor provenite din pensii, iar persoana respectivă figurează în baza de date a CAS Suceava ca realizând şi alte venituri în anul 2012. In aceste situatii s-a propus masura recuperarii de la medicul prescriptor a sumei reprezentand 40% din valoarea compensată a medicamentelor aferente prescripţiilor medicale emise în mod nejustificat asiguraţilor pentru categoria „pensionari cu venituri numai din pensii sub 600/700 lei”.
Tot anul trecut reprezentanţii casei de Asigurări de Sănătate au verificat şi 12 angajatori care au refuzat să plătească asigurările de sănătate angajaţilor.
În 9 din cazuri, în care, în timpul acţiunii de control, angajatorii au achitat drepturile restante reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute la art. 47 alin. (2) din O.U.G. 158/2005, respectiv, refuzul nejustificat de plată al indemnizatiilor de asigurari sociale de sănătate, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu „Avertisment”.
In cazul unei persoane juridice, pentru faptul că a depus la CAS Suceava dosare pentru recuperarea sumelor care se suportă din bugetul FNUASS şi care depăşesc contravaloarea contribuţiilor datorate de către societate pentru lunile februarie –mai 2012, fără ca indemnizaţiile cuvenite angajaţilor să fie plătite, s-a procedat la sancţionarea contravenţională a persoanei juridice cu amendă în cuantum de 2.500 lei.
Leave a Reply