Primăria Suceava nu are bani de investiţii majore în şcolile din municipiu– acesta este mesajul dat de edilul şef Ion Lungu la întâlnirea cu directorii unităţilor de învăţământ.
El a amintit că actualul buget va fi mai mic decât cel de anul trecut, avansând o estimare de 77 de milioane de lei, adică o treime din totalul bugetului municipiului. Din această sumă, aproximativ 63 de milioane de lei vor fi cheltuiţi pentru salarii, iar pentru investiţii mai rămân 13 milioane de lei. Costul utilităţilor se face din acest fond de investiţii. Primarul a explicat că utilităţile au costat anul trecut aproximativ 6 milioane de lei şi probabil în 2013 va fi la fel. De aceea, edilul a concluzionat că pentru investiţii mai rămân aproximativ 7 milioane de lei.
Ion Lungu nu a ezitat să numească „fanteziste” solicitările de reparaţii şi investiţii depuse de şcoli şi care însumează 31 de milioane de lei, avînd în vedere că reprezintă bugetul învăţămîntului pe 5 ani. Mai mult, primarul a explicat că pentru majoritatea solicitărilor pentru investiţii, primăria nu are bază legală: ” Este jenant când citesc nişte sume astronomice. Bazinul de la Şcoala nr. 3 – 4,5 miliarde. Bazinul a fost renovat cu 15 miliarde care s-au adus de la Guvern. După 4 ani de zile şcoala cere 4,5 miliarde pentru sistemul de ventilaţie. La Şcoala Postliceală, de când sunt primar am inaugurat un corp de şcoală. Şcoala nu mai poate cere alte 10 miliarde pentru un nou corp de şcoală postliceală. Şcoala are şi alte venituri, este cofinanţată. Sala de sport de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare – 80 de miliarde. Nu putem să ne permitem, nici măcar nu avem baza legală. Nu este investiţia Primăriei Suceava, ci a Ministerului Educaţiei.”
Singura soluţie identificată deocamdată de municipaliate pentru a mai creşte suma de investiţii ar fi reducerea cheltuielilor cu utilităţile. Ion Lungu a cerut directorilor unităţilor de învăţământ din Suceava să elaboreze strategii pentru a face economie la utilităţi, ţinând cont că ne aflăm, după spusele primarului, într-“un an de superausteritate”.
“Să învăţăm mai mulţi dimineaţa, în aceeaşi clasă ca să nu încălzim de două ori, orice bec aprins contează. Nici noi nu avem atâta forţă la Primăria municipiului Suceava încât să trimit oameni de specialitate la fiecare şcoală să-i facă un audit energetic să vedem cum putem reduce costurile. Este o problemă de organizare. Luaţi măsuri! Nu pot să-mi dau seama de ce la unele şcoli s-au putut reduce cheltuielile şi la altele nu. Mă gandesc la un proiect de hotărâre prin care să stimulăm şcolile care economisesc mai mult să putem să le facem rectificări pe partea de reparaţii“, a declarat Ion Lungu.
Leave a Reply